lördag 12 december 2009

Julgodis!


Knäck, ischoklad, mozartkulor, fudge... Dofterna är ljuvliga och resultatet måste ju provsmakas hela tiden fram till jul! Godiset är den roligaste delen av köksförberedelserna till jul, tycker jag. Det svåraste är nästan att begränsa sig, det är lätt att det blir så mycket julgodis att det varar än till påska...
En sort som har funnits med på alla gottebord i min familj så länge jag kan minnas är "Skära karameller". Jag har aldrig smakat dem hemma hos någon annan. Det är synd, för de är så otroligt goda! Lite sprödsega, gräddiga och med gott om mandel i. Lätta att göra också, bara man inte kokar dem på för hög värme.

Skära karameller
1 hg sötmandel
3 dl vispgrädde
75 g smör
3½ dl strösocker
några droppar röd karamellfärg

Skålla och skala mandeln. Mal en fjärdedel av den och hacka resten, inte för fint.
Blanda grädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt massan koka tills den håller för kulprov.
Rör snabbt i karamellfärg och mandel.
Häll upp i knäckformar.
Låt stelna, lägg dem på ett vackert fat och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar